Parketta kereső
Parketta gyártók
Virtuális padló stúdió

 

virtuális padló tervező

 

Partnereink
Mátraparkett parketta
Uzin parketta
Befag parketta
Kaindl parketta
Inuotic parketta


Krono swiss parketta

Dr. Schutz parketta




Egy kis parketta történelem

Faparkettát rengeteg háztartásban találunk, sokan nem is tudják milyen régóta alkalmazzuk.

A fa borítású padló alkalmazása valószínűleg több száz évre nyúlik vissza, hiszen a fa kézenfekvő megoldásnak tűnt amikor olcsó és könnyen elérhető burkolatra volt szükség. A fapadló elterjedése valószínűleg a gyarmati (XVII. század) korban kezdődött Amerikában, ahol ezt tömegesen kezdték el alkalmazni. Ezek még egyszerű padlódeszkák voltak azokból a fafajtákból, amelyeket éppen a környéken találtak. 

Parketta versailles-ban

Később a funkcionalitás mellett megjelent a díszítő funkció is, ennek az egyik legelső képviselője a Franciaországban, Versailles-ban 1684-ben bemutatott és világhódító útjára indított ma is ismert parketta (parquet de menuiserie). Ez még egy egyszerűbb nem faragott parketta, de már érzékelhető az egyedi stílusa és a díszítő funkciója. Ezt követően az évek folyamán egyre díszesebb mintázatú parketták láttak napvilágot, amelyek elkészítése már komoly szakértelmet követelt.

 

Az ipari forradalom a parketta gyártás technológiáját is forradalmasította. A gőzgépek megjelenése lehetővé tette az egységes méretű parketták gyártását. Később a csaphornyos technológia lehetővé tette a deszkák szögelésének elrejtését, még több teret adva a díszítő funkciónak. A mostani nagyüzemben előállított, csiszolt, méretre vágott parketta igazán a XIX században terjedt el.

Különösen Svédországban akadtak a parketta gyártásnak úttörői. Ezek közül kiemelkedik Johan Kähr, aki 1857-ben indított faipari vállalkozást, amit később a fia Gustaf Kähr vett át, jelentősen kibővítve a parketta gyártás palettáját. A Nymbro városában található cég 1947-ben elsőként állított elő lamella fa padlót. Azóta is nagy hangsúlyt fektetnek az innovációra, ők álmodták meg például a klikkes rendszerrel ellátott ragasztómentes padlót. A svédek tehát nem csak a hagyományos svédpadló gyártásában jeleskednek, hanem más innovatív módszerekkel is igyekeznek a fa padló gyártás élvonalában maradni.