Parketta kereső
Parketta gyártók
Virtuális padló stúdió

 

virtuális padló tervező

 

Partnereink
Mátraparkett parketta
Uzin parketta
Befag parketta
Kaindl parketta
Inuotic parketta


Krono swiss parketta

Dr. Schutz parketta




Faparketta felújítás, javítás! Hogyan?

Milyen módszerrel tudjuk a faparkettát felújítani vagy kijavítani? Mit tudunk tenni az olajos vagy lakkozott fa padlóval?

A faparkettáknak legnagyobb előnye a laminált padlókhoz képes, hogy típustól függően több alkalommal is felújíthatóak, a felületük csiszolható. A klikkes rendszerű szalagparkettákat általában 1-2 alkalommal lehet felújítani, míg a klasszikus faparkettákat /mozaik- lamella- ipari- és csaphornyos parketta, svédpadló stb…/ ettől több alkalommal is csiszolhatjuk, hiszen lényegesen vastagabb a koptatóréteg, akár 9-11mm vastagságú is lehet. Ha észrevesszük parkettánkon a felületkezelés sérülését, kopását, érdemes mihamarabb kijavíttatni a hibát, nem megvárni a felület teljes elkoszolódását, beszürkülését, kitaposását, hiszen ha időben történik a javítás, minimális rétegvastagságot kell csiszolni a parkettából, tulajdonképpen elégséges a legfelső réteget megérdesíteni, illetve a pórusokat megnyitni, hogy megtapadjon az újabb réteg felületkezelés.

A fa padló meghibásodása sajnos sokszor az aljzat hibáiból ered, ezért muszáj feltárni az egészet, és megvizsgálni, hogy milyen állapotok uralkodnak alatta. Elképzelhető, hogy elöregedett, elporladt a beton, esetleg nedvesedés keletkezett, vagy a párnafák, esetleg vakpadló korhadt el. Ilyenkor jobb rászánni az időt, energiát, az anyagiakat, és mihamarabb elhárítani a hibát, mert különben csak rontunk a helyzeten. Ha csak az adott területen bontjuk meg a parkettát, akkor könnyen elképzelhető, hogy rövid időn belül megint jönnek olyan gondok, amelyek megkövetelik a bontást.

Amikor a parketta felszedésre került célszerű megvizsgálni, hogy milyen állapotban van, érdemes-e megtisztítva visszarakni. Az régebbi előnye, hogy már be lett járatva, beállt a fa nedvességtartalma, megérett, és színében is markáns. Ha a korábbi felületkezelés lakkozással történet, abban az esetben csiszolás és hézagtömítés, alapozás után megkaphatja az újabb lakkréteget.

Az öreg, olajozott parkettánál az szokott gondot okozni, amikor több éven keresztül magába szívja az olajos felületkezelést. Ebben az esetben a felső réteg csiszolásánál le fogja dobni magáról a lakkot, tehát az esetben célszerű ismételten olajozott felületkezelést választani. Amennyiben mégis a lakkozott felületkezelés a cél, lakkozás előtt speciális /Pallmann/ alapozó használata javasolt, ennek használatával megtapad az új lakkréteg.

Ha nem az aljzat okozta a bajt, hanem maga a parketta, esetleg nedvességet kapott, és megdagadt, látni, hogy elengedte a ragasztó, valamint mozog is, akkor mindaddig szükséges felszedni, amíg nincs meg az a stabil pont, ahol már hozzáépíthetőek az újabb darabok.

Hogyan történik az olajos, és lakkozott fa padló javítása?

A parketták javítását nagyban meghatározza a felületkezelés típusa. Az olajos felület - amennyiben van színazonos javítóolajunk - helyileg javítható a hibás területen, elegendő ott kijavítani, ahol a sérülés keletkezett, így a pótlás után már csak egy újraolajozás válik szükségessé az adott helyen. Azoknál a típusúaknál, amelyek lakkozva vannak, sajnos a teljes területet érinti a dolog, és a munkálatok befejeztével az egész helyiséget újra kell csiszolni, lakkozni.

Ha összeszáradt a fa padló igyekezzünk beállítani a szoba optimális páratartalmát, és a hőmérsékletre is odafigyelni. El kell telnie egy kis időnek, hogy bekövetkezzen a változás, hiszen ha ilyen állapotban rögtön kifúgázzuk, később ki fog lökődni a tömítőanyag.

Az esetek többségében csak az elöregedett és sérült lakkok és a felszíni sérülések szorulnak javításra, amikor a csiszolás, tömítés, felületkezelés munkafolyamatai elegendőek. Fa parkettánk teljes cseréjét pedig egy komplett felújítás ideje alatt érdemes elvégeznünk.