Parketta kereső
Parketta gyártók
Virtuális padló stúdió

 

virtuális padló tervező

 

Partnereink
Mátraparkett parketta
Uzin parketta
Befag parketta
Kaindl parketta
Inuotic parketta


Krono swiss parketta

Dr. Schutz parketta




Kültéri faburkolatokat érintő környezeti hatások!

A kültéri faburkolatoknál számolnunk kell azzal, hogy sokkal sérülékenyebbek más egyéb burkolatokkal szemben, az alapanyag jóval nagyobb odafigyelést igényel.

Az év minden napján ki vannak téve különféle időjárási viszonyoknak: esőzéseknek, páratartalomnak, fagyoknak, változó fényviszonyoknak, amelyek hatással vannak rájuk.

Időjárásunk mostanában eléggé szélsőséges, legyen szó bármelyik évszakról, a nagymértékű hőingadozások, a minőségi kültéri faburkolatokat is jelentősen megviselik. Sokan persze magát a fa anyagát hibáztatják, pedig az esetek többségében nem csak az időjárásról, minőségről van szó, hanem a helytelen lerakásról, szakértelem hiányáról, és a nem megfelelő védelemről.

Mit tegyünk, hogy megvédjük kültéri faburkolatunkat a téli környezeti hatásoktól?

Kültéri faburkolat rendkívül mutatóssá tud tenni egy kertet. A természetes alapanyagoknak köszönhetően esztétikusabb megjelenést biztosít, főleg ha a kivitelezés is kiváló.

Amennyiben nem figyelünk rá kellően, sajnos akár a felismerhetetlenségig is tönkre mehet viszonylag rövid időn belül. Ennek várható eredménye, hogy az egészet egy újra szükséges kicserélni, ami hatalmas kiadást és időveszteséget jelent. Nyilván az sem a legjobb megoldás, ha évente le-, és felszereljük a terasz faburkolatát.

Sokan azt hiszik, hogy télen nagyobb védelemre van szüksége, mint nyáron, pedig ez egyáltalán nem így van, hiszen nyáron jócskán nagyobb igénybevételnek van kitéve, valamint az erős napsütés ártó hatással van a faanyagra nézve. Télen, az alacsony napterhelésű környezet, és a hideg hőmérséklet miatt nem tudnak szaporodni korhasztást előidéző gombák, illetve nem tesznek kárt benne a fanyüvő rovarok. Az a faburkolat, amelyik nem bírja a telet, nagy valószínűséggel a nyarat se fogja.

Nagyobb ponyvával való letakarás jó abból a szempontból, hogy a fafelület közvetlenül nem érintkezik hóval, jégesővel, ónos esővel, viszont nem képes szellőzni, ami pedig már egyáltalán nem tesz jót neki.

A megoldás az, ha minőségi alapanyagot választunk a teraszburkolatunkhoz, olyat, ami tökéletesen viseli az évszakokat. Ilyen lehet például az akác, vagy valamilyen trópusi fafajta.

Javasolt ősszel átkenni a teljes felületet egy ápolóolajjal, mivel védelmet nyújt az anyagnak egészen tavaszig, és meghosszabbítja az élettartamot is. Tavasszal várjuk meg, amíg kiszárad, majd ismételten kenjük be egy védőréteggel.