Laminált padló és parketta kopásállóság

Facebook IPS parketta
Instagram IPS Király Parketta
IPS parketta email
IPS Parketta kapcsolat
Parketta kereső
Parketta gyártók
Virtuális padló stúdió

 

virtuális padló tervező

 

Partnereink
Mátraparkett parketta
Uzin parketta
Befag parketta
Kaindl parketta
Inuotic parketta


Krono swiss parketta

Dr. Schutz parketta




Laminált padló és parketta kopásállóság

Rengeteg vásárló a mai napig a padló választásának egyik fő szempontjaként a kopásállóságot jelöli meg és mindenáron ragaszkodik a magasabb számokhoz. Azonban a beszélgetések alkalmával sokszor kiderül, hogy a vásárlók többségének fogalma sincs, hogy ez vajon mit is takar és csak a hallomásokra támaszkodnak, mikor a magas kopásállóságot tűzik ki elsődleges szempontként. Pedig ha pontosan tudnák, mi is ez és mi áll a misztikum hátterében hamar rájönnének, hogy például a megfelelő szín kiválasztása vagy éppenséggel az ár egy lényegesen meghatározóbb szempont lenne számukra mintsem a kopásállóság.

Tehát aki a saját otthonában szeretne megfelelő parkettát választani annak nem a kopásállóságra kell koncentrálnia, nem kell azzal törődnie, hogy most 32-es vagy 33-as mérőszámmal rendelkező terméket válasszon. Itt jegyeznénk meg, hogy bárki aki padlót, laminált padlót vásárol annak tisztában kell lennie, hogy a járófelületet hogyan is tartsa karban. A legmagasabb kopásállóság sem ér fabatkát sem, ha nem rendeltetésszerűen használja az ember a terméket! Mondjuk hetente egyszer bő folyadékkal felmossa azt. :)

Térjünk rá, hogy mi is az a kopásállóság és mi teszi a padlót kopásállóvá. Ehhez azonban még tisztában kell lenni a padló szerkezetének felépítésével.

Milyen a padló szerkezete?

A laminált padlók mindegyike rétegelt szerkezetű. Magas nyomáson préselt HDF anyagból áll, amire papírt ragasztanak. Ezután következik az overlay felület, ami megvédi a dekorpapírt a lekopástól. Az HDF alsó, nem látható részére egy úgynevezett ellenhúzó anyagot hordanak fel, majd a felső felületére teszik a faerezetet. Ez az a mintás rész, amit látunk és eldönthetjük, hogy tetszik-e nekünk vagy sem. Erre jön rá az impregnálás és a mai blog bejegyzésünk témájául szolgáló misztikus kopásállóságot biztosító réteg.

A HDF (High Density Fiberboard) azaz nagy tömörségű farostlemez elvben hasonló módon készül, mint az MDF (a nagyobb tömörséget más préselési technikával érik el). A nagyobb sűrűség révén elsősorban a nagyobb fizikai megterhelések elviselésére teszi alkalmassá. Kültérben való alkalmazásra önmagában mégsem ajánlható.

De miből is van a padló felületének a bevonata?

Ez a kombináció nem más, mint a műgyanta és a korund por keveréke. A Korund vegyileg teljesen tiszta és nagy keménységű ásvány.

„A korund az oxidásványok közé tartozó ásványfaj. A vegyileg tiszta korund színtelen és áttetsző, de szennyeződések hatására elszíneződhet: vörös színű változata a rubin, kék változata a zafír, narancssárga változata pedig a padparadsa. A színtelen drágakőváltozata a leukozafír. A Mohs-féle keménységi skála 9-es fokozatú referenciaásványa.” (Forrás: https://hu.wikipedia.org/wiki/Korund)


Ennek a mennyisége határozza majd meg a felület keménységét. Értelemszerűen minél keményebb a felület annál nagyobb a kopásállósága. Viszont a túlzott korund használata opálosodáshoz vezet, ami elcsúfithatja a felületünket. Elsősorban sötét színű padlók esetén figyelhető meg 33-as kopási osztály esetén. Ezt kiküszöbölendő ezekre a felületekre többnyire világos tónusú dekorpapírt használnak.

És akkor mi a 31, 32, 33-as kopásállósági mutató?

A vásárlás során a termékek csomagolásán a következő szabványos jelölésekkel találkozhat a vásárló:

  • IP31 (AC3/IC1)
  • IP32 (AC4/IC2)
  • IP33 (AC5/IC2)

A jelölések közül az AC a kopásállóság, az IC pedig az ütésállóságot jelenti. Ezeket a kopásállósági számokat szigorú szabványok szabályozzák, melyek megmutatják, hogy bizonyos intenzitású erő behatására hogyan is reagál, sérül a felület.

És akkor lássuk laikusok szintjére lefordítva, hogy mit is jelentenek a számok. Talán a legegyszerűbb és mindenki számára a legkönnyebben megérthető, ha elképzelünk egy 50kg-os testet (akár egy embert) amint az adott padló 5cm² felületén kezdünk el körbeforgatni és nézzük, hogy hány fordulat megtétele után látunk szabad szemmel változást, kopást a padlón. Ez 31-es kopásállóságú padlólapok esetében kb. 5000 fordulat, 32-es kopásállóságú esetében kb. 10000 fordulat míg 33-as kopásállóságnál akár kb. 15-20000 fordulat után lesz látható.

Így a bejegyzésünk végére remélhetőleg mindenkit sikerült megnyugtatni, hogy otthonra teljesen mindegy, milyen felületi erősséggel bíró terméket választ - feltéve ha a példában felsorolt igénybevételnek nem teszi ki a padlót, de azért erre vajmi kevés esélyt látunk – az megfelelő karbantartás (tisztítás)  mellet hosszú ideig szép és tartós marad.