Mikor és miért válasszunk ipari parkettát?

Facebook IPS parketta
Instagram IPS Király Parketta
IPS parketta email
IPS Parketta kapcsolat
Parketta kereső
Parketta gyártók
Virtuális padló stúdió

 

virtuális padló tervező

 

Partnereink
Mátraparkett parketta
Uzin parketta
Befag parketta
Kaindl parketta
Inuotic parketta


Krono swiss parketta

Dr. Schutz parketta




Mikor és miért válasszunk ipari parkettát?

Az ipari parketta, más néven élkötegelt parketta előállítása rendkívül összetett. Úgy kerül összeragasztásra, hogy a mozaik parketta elemeit élére állítják. Ennek köszönhetően egy igen vastag, strapabíró parkettát kapunk, amely a többi parkettához képest nagyobb teherbírásra is alkalmas.

Ahogy a nevéből is kiderül, régen főleg ipari célokra használták: elsősorban gyárak, nagyobb raktárak burkolásához. Napjainkban is inkább olyan helyeken alkalmazzák, amelyek nagy forgalommal rendelkeznek. Előszeretettel használják szállodákban, éttermekben, üzletekben, közintézményekben, de egyre elterjedtebb, a lakásokban való felhasználása is.

ipari parketta színek


Milyen faanyagból készül?

Az ipari parketta tömör faanyagból készül, amely lehet tölgy, bükk, akác, cseresznye, de egyre gyakoribb, a trópusi fák alkalmazása is, aminek köszönhetően lényegesen bővül a színválaszték.
Ebből adódóan rendkívül hosszú élettartamú -évtizedekre vagy akár évszázadokra is szól-, kopásállósága igen magas. Anyagsűrűsége és színezete attól függ, hogy milyen típusú fából van.
Tulajdonságai közé tartozik, hogy többször csiszolható és felújítható, mint a csaphornyos parketta, mivel az ipari parketta nem a megszokott csapokból és hornyokból áll.

Hogyan és milyen eljárással készül?

Az élkötegelt parketta kizárólag ragasztásos eljárással készül. A táblák igen kis elemekből állnak, amelyeket fontos nagyon alaposan megragasztani, ezért megfelelő szakértelmet igényel. Alapvető, hogy fektetésekor jól ismerni kell az aljazatot, lerakás után pedig mindenképp szükséges lecsiszolni a felszínét, mivel a felülete nem egyenletes. A legvégén lakkozható akár matt, selyem, magasfényű lakkokkal, de egyre elterjedtebb az olajozás és a viaszolás is.

Összességében az ipari parketta egyedi, exkluzív és divatos hatást kelt. Amennyiben szeretne konkrét termékeket is megtekinteni, úgy látogasson el az ipari parketták kategória oldalunkra.